JAHORINA PLANINA

SKI SPORTOVI

Olimpijska ljepotica Jahorina se može pohvaliti sa 46 km alpskih i 10 km nordijskih staza. staze su povezane savremenim žičarama za prevoz skijaša i bordera, koje su ukupnog kapaciteta oko 17 000 skijaša na sat. Skijaši na Jahorini mogu izabrati skijanje na lakim stazama, stazama srednje težine kao i na teškim stazama koje su prilagođene iskusnijim i spretnijim skijašima. Staze su pokrivene sa jednom kabinskom gondolom, tri šestosjedne žičare, jednom dvosjednom i sa tri ski lifta. Najmlađim skijašima na ovoj planini je posvećena posebna pažnja, za njih su pripremljena dva ski vrtića sa pokretnom trakom, tjubing stazom i mnogobrojnim zabavnim sadržajima. Ski vrtići su najadekvatniji za mališane i početnike jer tu mogu napraviti svoje prve skijaške korake i beskrajno se zabaviti na snijegu.

NETAKNUTA PRIRODA

Ukoliko ste u potrazi za oazom mira u toku ljeta, izvan gadske vreve i pretrpanih plaža, možete uživati na Jahorini. Na kraju zimske seozne snijeg se topi i sa prvim danima proljeća, priroda počinje da se budi, a planina postaje sve ugodnija za stalni boravak. Jahorina obiluje netaknutom prirodom, crnogoričnom šumom, planinskim izvorima, divljim konjima, planinskim stazama, brojnim biljem i bobičastim voćem.  U vrijeme ekstremnih vrućina mnogi gosti nalaze trenutke razonode u aktivnostima koje Jahorina pruža:  šetnje označenim planinskim stazama, biciklizam, brdski biciklizam, panoramsko razgledanje planinskih vrhova, vožnja kvadovima, vožnja jednim od najdužih bob staza u Evropi, dječje atrakcije a naročito je popularna kod sportista za visinske pripreme. Jahorina svojom bogatom ponudom posjetiocima nesebično nudi razonodu i odmor za sva čula 365 dana u godini.

BICIKLIZAM

Staza Biciklistički spust polazi sa vrha planine do kojeg u toku ljetne sezone možete doći šestosjedom Poljice uživajući u panoramskom razgledanju planine. Ono što je zanimljivo je da korpe šestosjeda imaju instalirane nosače za bicikle tako da ćete biti u prilici bezbjedno smjestiti svoje biciklo i uživati u pogledu do gotovo samog vrha planine. Ruta ove staze počinje na vrhu i završava kod sportskih terena Olimpijskog centra Jahorina i predstavlja nešto ekstremniju rutu prilagođenu prvenstveno ljubiteljima Downhill biciklističke discipline ali i onim malo manje ekstremnijim ljubiteljima ovog sporta.

Dužina staze: 2.523 m // Ukupni uspon: 276 m

STAZE ZA TRČANJE

Sportsko – rekreativna staza je najduža od svih staza i omogućava vam da tokom šetnje duge više od 13 km obiđete sve uspone i padove olimpijske planine, od samog podnožja do najvisočijeg vrha Ogorjelice koji je smješten na 1.916 mnv. Ruta sportsko – rekreativne staze polazi od sportskih terena Olimpijskog centra Jahorina te se asfaltnim putem spušta do platoa Poljice odakle kao i Olimpijska staza ide do vikend naselja zatim mijenja svoju rutu. Iz vikend naselja „Jahorina“ vas uzbrdicom i planinskim putem vodi do izlazne stanice šestosjeda Poljice i velikog vještačkog jezera kapaciteta 75.000 m3 oko kojeg je uređen prostor za šetnju i odakle se možete usmjeriti do najvisočijeg vrha Ogorjelice koji je ujedno i tačka sa najljepšim pogledom na okolne planine i fotografisanje. Ukoliko pratite putanju Sportsko – rekreativne staze do kraja imaćete priliku da uživate u razgledanju nesvakidašnjih prizora okolne panorame, prirode, najrazličitijih biljaka i divljih konja. Ruta sportsko rekreativne staze je kružna putanja koja Vam omogućava da steknete kompletnu sliku o Jahorini i omiljena je među biciklistima, sportistima ali ljubiteljima dugih šetnji u prirodi.

GASTRONOMSKA PONUDA

Jahorina je poznata po bogatoj gastronomskoj ponudi i vrhunskim restoranima koji su vremenom postali jedan od omiljenih razloga za povratak na ovu planinu.

Svakako bismo istakli restoran “Rajska vrata” koji je svojim toplim enterijerom i bogatim izborom domaćih jela  već godinama omiljena lokacija skijaša  ali i ljubitelja prirode u ljetnim danima. Tu je i restoran hotela Lavina, gdje uz brojna jela jedemo i naš omiljeni Souffle od čokolade.  Ugodan i moderan planinski ambiet restorana Koliba nikoag neće ostaviti ravnodušnim kao ni specijaliteti iz njihove kuhinje. Za poptun après-ski užitak, posjetite Olimpijski bar koji se nalazi na vrhu šestosjeda Poljice gdje uz hranu možete uživati i u velikom izboru kvalitetnih pića.

VRIJEME ZA ZABAVU

Na Jahorini imamo tri nove adrenalinske atrakcije. Posjetioci olimpijske planine ponovo će imati priliku da uživaju u adrenalinskim vožnjama prvi u regionu.

Tower ili Toranj smješten na plato Poljice omogućava penjanje na visinu od 9 metara laganim povlačenjem užeta. Snaga i brzina povlačenja užeta direktno utiče na brzinu uspona. Tokom vožnje tower se kontinuirano okreće oko vertikalne ose i omogućava uživanje u panoramskom pogledu fenomenalnih planinskih predjela.

Loopster ili Balerina takođe pozicionirana na platou Poljice omogućava djeci, tinejdžerima i odraslima da se u potpunosti zabave u vožnji koja predstavlja jedinstveno iskustvo. Tokom vožnje u nekoj od 8 kabina koje se okreću u krugu ali i oko svoje ose u oba smjera putnici mogu da se odluče za ležernu vožnju ili da dožive adrenalinske turbulencije. Za one koji žele divlju vožnju samo nebo je granica!

Skydive je smješten kod jezera za vještačko osnježavanje, na vrhu Poljica koji su ujedno najatraktivnija lokacija na planini.